Croația a dat lovitura, după intrarea în Schengen. Turismul va exploda anul acesta

de: Anca Lupescu
17 06. 2023

Oficialii croați din domeniul turismului anticipează un an record pentru acest sector, după ce țara a aderat în ianuarie la spațiul Schengen, ceea ce a dus la creșterea numărului de vizitatori pe coasta pitorească a Adriaticii.

An record pentru turism în Croația, după intrarea în Schengen

Turismul reprezintă 20% din economia Croației și, după o scădere în timpul pandemiei COVID-19, sectorul și-a revenit în 2022 și, pe baza rezultatelor din sezonul de dinaintea verii, oficialii se așteaptă ca tendința pozitivă să continue și în acest an.

„Până în prezent, am înregistrat aproape 5 milioane de sosiri și peste 17,5 milioane de înnoptări, ceea ce reprezintă o creștere de 20% față de anul trecut”, a declarat Kristijan Stanicic, directorul Asociației Croate de Turism, adăugând că înnoptările au crescut cu 11% față de 2019, care a fost un an record pentru vizitatori.

„Pe baza acestor rezultate, ne putem aștepta la o continuare pozitivă a sezonului turistic principal și… chiar a întregului an”, a declarat Stanicic într-un interviu pentru Reuters.

Sectorul a înregistrat venituri record de peste 13 miliarde de euro în 2022, iar Stanicic a spus că se așteaptă la venituri și mai mari în acest an, scrie euractiv. 

Croația, în plină creștere a prețurilor în euro

Croația, membră a UE, a aderat la 1 ianuarie la spațiul Schengen, precum și la zona euro, permițând vizitatorilor din blocul comunitar să călătorească mai repede și să facă plăți mai ușor.

La doar 48 de ore de la adoptarea monedei euro, Croația s-a trezit în mijlocul unor creșteri de prețuri care au provocat furia cetățenilor, a grupurilor de protecție a consumatorilor și a guvernului.

Oficialii consideră că o nouă tendință de creștere a numărului de turiști de weekend din țările vecine este un efect direct al aderării Croației la zona Schengen.

„Niciodată nu am fost mai aproape de principalele noastre piețe, cum ar fi Slovenia, Italia, Ungaria, Austria și Bavaria, de unde a sosit cel mai mare număr de vizitatori în perioada de pre-sezon”, a declarat Stanicic.

Cu toate acestea, în orașul istoric Zadar din Marea Adriatică, care este înconjurat de parcuri naționale și ale cărui rămășițe ale orașului vechi sunt un patrimoniu protejat de Națiunile Unite, localnicii care își închiriază proprietățile turiștilor se plâng de slaba strategie de investiții a guvernului, citând lipsa hotelurilor și a unui aeroport mai mare.

„Turismul depinde, din păcate, în principal de vremea frumoasă – prognoza meteo este esențială, deoarece nu se oferă aproape nimic altceva în afară de parcurile naționale și natura frumoasă”, a declarat Daniel Radeta, președintele asociației de chiriași din Zadar.

„Trebuie să ne facem un brand mai bun al destinației.”